heartbeat

thx for being my followers

Tuesday, February 22, 2011

resepi ikan tongkol masak asam.

As salam..
masih ingat tak janji seha nak update pasal resepi ikan tongkol tuh?
haaa..meh sini chep seha nak habaq nie..
jom la try test kat dapoq masing2 pasni nie ea..
pasti menjilat jari..
licin pinggan+tambah nasi berpinggan2..haha..
argghh..penTIPU lagi la tuh.
resepi nie dr ilmu resepi mamaku trsyg..;)


bahan2 nya::

bawang merah, bawang putih, halia,cili kecik,serai..




pastu serai tuh, kene potong kecik2 yek..;)
supaya sng nak blender nnt..




masukkan bahan2 td dalam blender & masukkan 1 magkuk kecik air asam jawa..
supaya bahan2 tadi tak tersekat2 bila kita blend nnt..
kira smooth jek la..
idok la bunyik cam mesin rumput jek kan..wakakaka..




blend bahan2 td smpai hancur ea..sampai jd ghuper cam nie la jdnyer..






haaa..resepi pon ikan tgkol kan. jgn lupe siang & basuh ikan tgkol tuh plak yek..hik3..
amek la dlm bape ekoq yg korang suke..
tok seisi family bole la bnyak sket..


cara membuatnya::

lpas tuh, panaskan mnyak kat dalam periuk..
masukkan bahan2 yg dah di blend td yek..




kacau sehingga mendidih & pecah minyak sket..


jangan lupe masukkan garam secukup rasa..
kalo terlbey garam masin la plak..






bila dah betol2 mendidih, masukkan ikan tongkol td..




haaa..apa lg tunggu la shgga ikan tgkol tuh masak..
mak seha ckp kalo nak tau ikan dah masak ke blom..
cube tgok isi ikan tuh dah terangkat ke blom kat bhgn ekoq dia..
tuuu diaaa..mudah kan??



cecube cecube!!
pasti menjadi punyer..
sng jek..
tak da la payah bebenor pon..
SELAMAT MENCUBA ! ;)



2 comments:

Aija said...

Salam
Perlu tambah air tak? Ke semua kuah dia dari air asam masa blend serai tadi?

Aija said...

Salam
Perlu tambah air tak? Ke semua kuah dia dari air asam masa blend serai tadi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...