heartbeat

thx for being my followers

Tuesday, July 9, 2013

Excited tengok mereka membesar depan mata!


Assalamualaikum..

Feel nak update hari2 belog aku ni datang mencurah-curah. Tetibe nak share perasaan excited ni bersama2 kalian semua.

FYI, after 1 week aku last working dekat KFH tu, aku dah plan nak pergi kursus cendawan tiram dekat Kg Kemensah, Selangor. Pada mulanya nak pergi dengan yaya tapi minah tu ada hal lain plak. Rasa macam tak nak pergi jugak la tapi bila pk2 balek pergi jelah. Idea ni pon atas cetusan kak Ros(merangkap senior kat opis aku). Kak Ros la yang bagi semangat dan info pasal cendawan ni. Terus aku macam nak try lah.

Ni haa bukti aku attend kursus tu. Sijil, VCD & Nota2 tentang cendawan masih utuh dalam simpananku..






Nampak tak date dekat sijil tu? 7 April 2013 kan..? Ini bermakna dah 3 bulan lebih dah aku attend course tue. Best jugak la course tu sebab diorang ajar dari A-Z. Korang penah tengok iklan belanjawan 2013-cendawan tiram? Kalau tak ingat meh aku remindkan korang tengok video ni..


video


Since tengok iklan ni la kitorang macam interested nak ceburkan diri dalam dunia cendawan tiram ni. Siap ada group Geng Usahawan Cendawan dekat fesbuk. Tu pon aku tau bila yaya yang suggest group tu kat aku. Banyak info senior2 usahawan cendawan ni share dekat situ.


Kalau korang nak tau, perusahaan cendawan ni tak banyak ada dekat market. Demand tinggi tapi pengeluaran tak banyak. So, mereka2 yang involve bidang ni yang concur market.Kiranya risiko nak bankrup tu kurang la sebab market kita dah pegang. 

Tapi dengan syarat kita mesti tau sifat2 cendawan & dunia cendawan ni. Kena belajar perlahan-lahan. Tanya pada senior2 usahawan cendawan. Dorang seriously tak kedekut ilmu.


Dalam course tu, dorang ada bagi 12 bongkah cendawan tiram untuk peserta2. Gigih jugak la aku mengangkut bongkah tu. Dari KL ke Pahang dengan bas uolls..


Bongkah cendawan as at 19 April 2013.

Latar tempat : Depan toilet umah mak aku. haha..




gigih dan kental aku letak bongkah2 tu dekat rak kasut. Sampai je Pahang terus aku merempit dengan my mummy carik rak kasut buatan kayu. Murah skettt kalo kayu kalo besi maunya tak mahal..hehe..



After 3 month, as at 9 Julai 2013, makanya cendawan tiramku pon membuahkan hasil. Excited weii bila subuh tadi mak aku kejut cakap cendawan aku dah tumbuh. Terus celik mata melompat dari katil pergi tengok anak2 ku tue.. 




Alhamdulillah, Syokknya tengok beliau tumbuh dengan sihat. Masih baby lagi. Tengok la dalam 2, 3 hari ni boleh la aku memetiknya. Boleh la kita menggorengnya sempena bulan ramadhan ni. Rezki ramadhan yang penuh barakah ni.. Korang pelik tak kenapa aku letak kain kat atas bongkah tu? sebabnya nak kekalkan suhu kelembapan. Kalau panas cendawan susah nak tumbuh.



Yang ni baby sangat lagi. Nampak tak cendawan tu tumbuh macam batang mancis. Tak sabar nak tengok dia membesar weii..





Itulah sajalah untuk santapan pada hari ni pasal cendawanku. Doakanlah supaya aku dimurahkan rezki & kekuatan semangat untuk menceburkan diri dalam bidang ni. Macam2 plan dalam kepala hotak ni. Tak tau la mana satu nak try. Kata nak sambung belajar la, nak buat kerepek wiff my family laa.. Kalau nak start bisness ni kena kerja keras. Tak boleh memain. Kena buat kertas kerja bagai kalo nak apply modal atau bantuan TEKUN.


Btw, aku ucapkan Selamat menyambut ramadhan pada esok hari. Maghrib ni dah start terawikh wei. Excited aku nak pergi masjid malam ni. Nanti kita tengok kemeriahan ramadhan yep. 

Salam Sayang from Fasihah. :)


2 comments:

fAr'z hAdi said...

wahhh..tetibe tgk cm besttttttt je cendawan 2..gni bentuk ghupenye..huhu

miss sakura said...

best farah!
gini le ghuper bntuknya.
mai la pahang nak rasa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...