heartbeat

thx for being my followers

Thursday, November 25, 2010

keburukan soya..tapi saya minat soya..aiya..

SALAM SEMUA..(^_^)

apa kbo semua? seha harap semuanya sihat2 belaka lah hendaknyer yek..seha skg ngah exam week..starting 21 nov hari tue..
bermati-matian jugak lah study nyer..harap2 sem nie dapat pointer ats 3 lagi lah..tak nak lah bwah kan..adei3..insyaAllah..
bak kata en.paes 'USAHA ESCALATOR KEJAYAAN'..amboi2 en.paes udah maju skg erk..
yela, selari ngan teknologi zaman moden skg gune escalator tak pkai dah tangga2 nie..hahaha..wokeyhh..


hari nie bersamaan 25 nov, seha baru jek abes 3 paper..lagi 3 paper lagi ea..28hb nie ada lagi..
oppss..sempat lagi dok mengHUPDATE blog koi nie..hahaha..=)


wokeyh2..sebnrnya seha nak share somethng new knowledge pasai soya..
korg mst suke minum ayor soya kan?pada yg tak suke tue wokeyh tak yah kisah lah pasal info seha dapat dr facebook nie ea..tapi sebagai penambah ilmu apa salahnyer kan..hu3..(*_^)
sebelum tue, moh le kita layan pic soya nie ea..


bagi sape yang tak kenal soya..haa..ni la ghupe soya yang asli ea..


wahhhaha,..sodappp!!!terliuqq cheq..



taufu fa nie seha suke gak..



tempe pon asal dari soya jugak yek..



ahaks..nie ghupe bila tempe dah di goreng..wahaha..tipulah kalo org jawo tak kenal tempe kan..hehe..opss..jgn mare org2 jawo..gurauan semata2..

sumber asal dari facebooking...


haaa..meh seha besar kan sket apa yang tertulis kat citu yek..


antara keburukan soya(yang tak suka baca pekataan medic xyah baca)


1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.

2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. Hoh.

3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.

4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz dan macam-macam lah. Tapi malangnya tinggi kandungan racun perosak, dan khasiatnya semulajadinya = ???

5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya:* kembung perut,* kekurangan asid amino,* kerosakan pankreas.Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya dorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium nak pastikan antizat tu hilang. Malangnya,

6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan NYANYUK, tahu??Untuk pengetahuan,para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya(sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar),namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelakidan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat,serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acd yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.


Firman Allah:Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.Surah Al-Baqarah: 168


Tempe dan kicap soya adalah baik untuk kesihatan.Kenapa?Sebab.. tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman (dari kilang pengeluar especially). Memang sah-sah kau kena batal niat nak minum soya balik kerja nanti. Heheh.



afta abes baca info nie..haishh..seram dah nak minum ayor soya nie..
seha mmg peminat soya..tapi aiya..sume nak ada penyakit skg nie..humm..

bak kata chek nunu, aku tak kira nak minum gak..ko mmg unu peminat no 1 soya..hahaha..
*sorry ea cik nunu..trkutukss plak..hehe**

apa2 pon seha share apa yang seha dapat jek..kalo info nie salah seha mntak maap yek..
kita bole share ilmu sma2..sharing is loving..cewahh..=))

wokeyh seha nak stop dulu, nak abeskan study qawaid yang tergendala atas katil tue..adeii3..sian tgok nota en.naim..
doakan seha ea..amin..




inilah cik nunu..ghuper orang tak siap jek kami nie..hehe..sblum study qawaid tadi..sempat lagi snap jap..hehe..


wahahaha..si penyuss n si ebabku..chumel tak??hehe..


wokeyh..lastly, doakan seha QAWAID FIQH..insyaAllah..amin..
usaha escalator kejayaan..hehe..=)
peace no war..
salam..

3 comments:

soffea said...

sy pon suke soya. nak2 tempe.. giler smpai menjilat jari lah.. haha.

tade gak dgr pasal ni. so, kne kurangkan la kot.. kan?

misz sakura said...

yup..
seha pon suke minum soya..
haish..nmpak nyer mmg kene krgkan la..hik3..=)

cik nUnU said...

ahhhh..kau kutuk aku dalam diam..cisss.
makan dalam, dalam makan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...